عسل ارگانیک چیست؟

>>>عسل ارگانیک چیست؟

عسل ارگانیک چیست؟

عسل ارگانیک چیست؟

عسل ارگانیک عسلی است که در تمامی مراحل تولید و فرآوری آن از هیچ نوع ماده سمی و شیمیایی و آنتی بیوتیکی استفاده نشده باشد یعنی زنبور دار از هیچ نوع ماده برای عمل آوری  عسل به زنبوران عسل نخورانده باشد و حتی از آفت کشها و داروها هم برای مبارزه با بیماریها و آفت های احتمالی  زنبور ان در فرایند تولید استفاده نکرده باشد  

کندوی عسل ,ظروف شربتخوری کندو ,کادر وشان عسل ,وحتی موم داده شده نیز به کندو باید سالم و فاقد مواد آلاینده و شیمیایی باشد متاسفانه امروزه استفاده  از پلاستیک به جای چوب در صنعت زنبورداری رواج چشمگیری یافته که خود این امر باعث تهدید و به چالش کشیدن سلامت عسلها و محصولات تولید شده می گردد
 عسلهایی که از این نوع کندوها و مواد بکار رفته از پلاستیک و مشابه آن تولید شده باشد هیچگاه ارگانیک نمیباشند. ظروف نگهداری عسل نیز باید شیشه ای و تمیز و عاری از هر گونه آلودگی باشد. عسلهایی که در ظروف پلاستیکی نگهداری وبه فروش میرسد ارگانیک نیستند حتی اگر خود عسل ارگانیک تولید شده باشد عسل بعلت اسیدی بودن و پی اچ بالایش مواد شیمیای موجود در این ظروف را به خود حل میکند و باعث سمی شدن و غیر قابل استفاده می شود پس خود ظروف نگهدای عسل نیز در ارگانیک بودن آن دلالت دارد  

یکی دیگر از موارد ی که در ارگانیک بودن عسل نقش مهمی دارد محل نگهداری و استقرار زنبورستان می باشد محل نگهداری زنبورها باید در کوهستان باشد و یا جایی باشد که بدور از سمپاشی و مزارع  بوده و عسل تولیدی فاقد هر نوع دارو و سم باشد اصولا فاصله قانونی ۵ کیلومتر است یعنی زنبورستان باید این حد فاصله را از باغها و دشتهایی که امکان سمپاشی وجود دارد را رعایت کند  این نوع عسلها را ارگانیک گویند که البته این نوع عسلها دارای قیمت بالایی نسبت به سایر عسلهای تولیدی می باشند و کمیاب هستند امروزه بدلیل ترافیک زیاد در زنبورداری و افات زیاد و استفاده زنبورداران از انواع آنتی بیوتیک هاو داروهای جدید شیمیایی جهت رشد زنبورستان خود و مبارزه با آفات احتمالی پیدا کردن چنین عسلهایی را  دشوار کرده است امروزه  تبلیغات زیادی در این مورد در سایتها وجود دارد که همه بدلیل ناآشنایی عسل خالص را ارگانیک میپندارند و با اسم ارگانیک اقدام به عرضه ان می کنند  که این فرضیه کاملا غلط و اشتباه است (شایات ذکر است که خالص بودن عسل و استفاده نکردن از شکر و تغذیه دستی ربطی به ارگانیک بودن عسل ندارد) 

جایگاه تولید عسل ارگانیک ایران تعریفی ندارد
ایران شرایط تولید عسل ارگانیک را ندارد/ سودجویان، صادرات عسل را فلج کرده اند

با وجود آنکه ایران چهارمین تولیدکننده عسل در جهان است، اما در تولید این محصول نسبت به سایر کشورها جایگاه قابل قبولی ندارد. به‌گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، با وجود آنکه ایران چهارمین تولیدکننده عسل در سطح بین المللی به شمار می‌رود، اما امروزه در تولید محصولات ارگانیک به ویژه عسل نسبت به سایر کشورها جایگاه قابل قبولی ندارد. کمتر از یک قرن گذشته اجداد ما عسل ارگانیک تولید می‌کردند اما امروزه  تنها به سبب افزایش مصرف کود و سموم شیمیایی در باغات و مزارع کشاورزی میزان تولید عسل ارگانیک به کمتر از پنج‌درصد رسیده است. البته ناگفته نماند که در کنار شرایط سختی که شیوه زنبورداری ارگانیک دارد، اما زنبوردارانی در تولید این محصول پیش قدم هستند که حمایت دولت می‌تواند آنها را به ادامه این کار دلگرم کند. رکنی معاون وزیرجهاد کشاورزی چندی پیش در کارگاه آموزشی زنبوداری ارگانیک گفت: اکنون ٧,٥میلیون کلنی زنبور عسل در کشور وجود دارد که رقمی کمتر از ١٠هزارکلنی به صورت ارگانیک و شناسنامه‌دار عسل تولید می‌کنند. وی با اشاره به اینکه تولید عسل ارگانیک در کشور ما پدیده جوان‌تری نسبت به دنیا به شمار می‌رود، افزود: البته تولید عسل ارگانیک در حوزه سلامت مردم اهمیت بسزایی دارد. زنبورداران برای تولید عسل ارگانیک از دولت تقاضا دارند که مراتع  بکر و ایزوله و به دور از کارخانه، شهر و باغات در اختیار آنها قرار دهند تا  پس از آموزش نحوه مدیریت ارگانیک بتوانند، تولید خود را به میزان قابل توجهی برسانند. عفت رئیسی سرحدی مدیر عامل اتحادیه زنبورداران اظهار کرد: با توجه به آنکه ایران کشوری چهارفصل با اقلیم‌های متفاوت است، زنبورداران به دنبال تولید عسل سالم به دور از شهرها و باغات آلوده هستند. وی با تاکید بر تولید عسل طبیعی و ارگانیک افزود: برخی سموم و آفت‌کش‌ها در دنیا سال‌هاست، منسوخ شده، از این رو اتحادیه زنبورداران جهت سلامت مردم تقاضا دارد که در کشور ما نیز ترتیبی اتخاذ شود تا این سموم و آفت‌کش‌ها وارد نشوند، چرا که این امر در افزایش کیفیت و تولید عسل سالم تاثیرگذار است. رئیسی سرحدی ادامه داد: زنبورداران برای تولید عسل ارگانیک باید کندوهای خود را دور از باغات، شهرها و مکان‌هایی که امکان آلودگی وجود دارد، ببرند. این مقام مسئول با بیان اینکه ٨میلیون کندو در کشور وجود دارد، گفت: اگرچه رئیس انجمن ارگانیک معتقد است که میزان تولید عسل ارگانیک کمتر از پنج‌درصد است، اما به اعتقاد بنده تولید بیش از این رقم است. وی با بیان اینکه بسیاری از زنبورداران مسئله تیمار زنبور را مدیریت می‌کنند، بیان کرد: البته یک‌سری شرکت‌ها بدون هیچ آرم و نشانی اقدام به عرضه عسل ارگانیک می‌کنند که دستگاه‌های مربوطه باید نظارت بیشتری بر این فرآورده‌ها داشته باشند. رئیسی سرحدی تولید عسل سالم مستلزم آموزش زنبورداران، برگزاری کارگاه‌های مختلف و کار ترویجی توسط رسانه‌های ملی و تخصصی دانست. این مقام مسئول ادامه داد: در تولید عسل ارگانیک برای مبارزه با بیماری باید از داروهای مدرن که خواص عسل را از بین نمی‌برد، استفاده کرد و بدین منظور انتظار می‌رود شرکت‌های دارویی با قیمت‌های مناسبی این داروها را در اختیار زنبورداران قرار دهند. مدیرعامل اتحادیه زنبورداران با بیان اینکه مردم نسبت به استفاده عسل طبیعی تمایل دارند، افزود: مصرف یک قاشق عسل طبیعی افراد را در برابر بسیاری از بیماری‌ها ایمن می‌سازد و به‌همین علت است که توجه جدی به تولید عسل ارگانیک را در دستور کار خود قرار داده‌ایم. وی درخصوص قیمت‌های نجومی به معنای عسل ارگانیک نیست، توضیح داد و گفت:  قیمت منطقی هر کیلو عسل طبیعی ٦٠ تا ٨٠هزارتومان است و از مردم انتظار می‌رود از خرید عسل با قیمت های ٨، ١٢ و ١٥هزارتومان که چیزی جز شهد نیست خودداری کنند. به‌گفته رئیسی مردم عسل مورد نیاز خود را تنها از اتحادیه‌ها و تعاونی‌های زنبور عسل خریداری کنند. میرزایی یکی از زنبورداران نمونه در گفتگو با خبرنگارصنعت، تجارت و کشاورزی با اشاره به اینکه تنها ٥ تا ١٠درصد عسل‌های تولیدی ارگانیک هستند، گفت: ٣٠ تا ٣٥درصد عسل تولیدی زنبورداران، طبیعی است. به‌گفته وی برگزاری همایش آموزش زنبورداران در چگونگی تولید عسل و زنبورداری ارگانیک تاثیر بسزایی دارد. میرزایی با بیان اینکه تولید عسل ارگانیک کار سختی نیست، افزود: با آموزش زنبورداران و در اختیار گذاشتن دارو و سموم مناسب کشاورزی به سهولت می‌توان رقم تولید عسل ارگانیک را به ٣٠ تا ٣٥درصد افزایش داد. این زنبوردار نمونه با انتقاد از ماندگاری بالای استفاده از برخی داروها در این صنعت بیان کرد: واردات سموم با ماندگاری بالا همانند سایر کشورهای دنیا از سوی وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی به کشور ما باید ممنوع اعلام شود، چراکه در تولید عسل ارگانیک با رفع این موانع مشکلی وجود ندارددر گفتگو با ایلنا مطرح شد:

یک مقام مسئول در اتحادیه زنبورداران گفت: اقدام برخی سودجویان در صادرات عسل غیر طبیعی بازار جهانی را از ایران گرفت.

محسن موسویان، رئیس روابط عمومی اتحادیه سراسری زنبورداران ایران  در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در خصوص صادرات عسل اظهار کرد: عسل جزو محصولاتی است که در ادوار گذشته صادرات خوبی داشت اما متاسفانه در چند سال اخیر بنابر دلایلی مانند غیر استاندارد بودن عسل در کشور  باعث ضعف در صادرات این محصول شده است.

وی افزود: بیشتر صادرات در بحث عسل به صورت فله‌ای صورت می‌گیرد که در کشور ترکیه نوع بسته‌بندی آن باب میل کشورهای اروپایی عوض می‌شود و بعد از طریق ترکیه به کشورهای دیگر صادر می‌شود. متاسفانه سودجویان توانستند عسل‌های صرفا تغذیه‌ای و غیر طبیعی ایران را به برخی کشورها صادر کنند که باعث از دست رفتن بازار ایران در این کشورها شد.

موسویان در ادامه تصریح کرد: مقصر اصلی مجموعه نهادهایی هستند که چنین عسل هایی را به عنوان عسل ایران به خارج از کشور صادر می‌کنند و باعث افت بازار و زیان می‌شوند.

وی در رابطه با عسل ارگانیک در ایران خاطر نشان کرد: عسل ارگانیک نیاز به شرایط خاص است و تولید این نوع عسل در ایران بسیار کم است. مناطقی که زنبور عسل در آن کوچ می‌کند نباید گل‌های آن مناطق سم‌پاشی شود اما متاسفانه در ایران موضوع سم‌پاشی در مزارع و باغات ما بسیار شدید است و این مسائل بحث ارگانیک بودن عسل را زیر سوال می‌برند.

موسویان افزود: اما در بحث عسل طبیعی ایران جز کشورهایی است که عسل خوبی دارد و دارای برند معتبری است. کشور ما در حال حاضر چهارمین کشور تولید کننده عسل در جهان است. از طرفی هم عسل تغذیه‌ای غیر طبیعی مرغوبی هم دارد اما شرایط کشور ما بحث ارگانیک را زیر سوال می‌برد.

وی با بیان اینکه شکر ارگانیک تنها یک لفظ است، تاکید کرد: شکری که به زنبورها به نام شکر ارگانیک داده می‌شود با وجود رنگ دانه هایی که برای سفید شدن آن به شکر افزوده می‌شود این محصول را از لیست محصولات ارگانیک خارج می‌کند و کسی که از این شکر استفاده می‌کند نمی‌تواند ادعای تولید عسل ارگانیک داشته باشد. اگر قرار باشد با استفاده از مکمل بحث ارگانیک بودن عسل را مطرح کنیم، کل طرح ارگانیک را زیر سوال می‌برد. عسل ارگانیک باید از گیاهان طبیعی باغات  و کوه‌ها تولید شود که در کشور ما به خاطر سم‌‌پاشی بی‌رویه این امر امکان پذیر نیست.

موسویان در پایان عنوان کرد: در ایران هم تولید عسل ارگانیک وجود دارد اما بسیار کم و در حد ۴ درصد است. البته کارهایی انجام شده که امیدواریم قدم‌های بیشتر و موثرتری برداشته شود.

منبع: باشگاه خبرنگاران

بدست |۱۳۹۷-۵-۶ ۱۷:۳۰:۵۰ +۰۴:۳۰اسفند ۱ام, ۱۳۹۶|عسل, عسل شناسی|بدون ديدگاه

درباره نویسنده:

ثبت ديدگاه